Wat is dat toch met ‘flow’?

Herken je dat? Het ene moment lijkt alles vanzelf te gaan. Je bent heerlijk aan het werk. Je vergeet de tijd. Je gaat helemaal op in wat je doet. Het lijkt allemaal te lukken. En het andere moment is dat gevoel helemaal weg. Je bent uren bezig, maar je hebt het gevoel dat je niks hebt bereikt. Het kost energie. Je gaat twijfelen. Het vertrouwen is weg. Misschien ga je afleiding zoeken in dingen die eigenlijk niet belangrijk zijn of goed voor je zijn. En daar voel je je achteraf dan weer schuldig over. Je hebt je kostbare tijd verspild. We kennen deze momenten allemaal. We zijn immers geen robots. Gelukkig niet. Maar daarmee hoeven we het nog niet klakkeloos te accepteren. Want je raakt je flow niet zomaar kwijt. Soms gebeurt er iets in je omgeving dat maakt dat je het even kwijt bent. Een privé-situatie die jouw aandacht vraagt. De administratie die hopeloos achter loopt. Een telefoontje dat niet lekker loopt. Een medewerker aan je bureau die jou uit jouw slof doet schieten. Maar nog veel vaker ben jij zelf de oorzaak. Er zijn namelijk bepaalde dingen die jij nodig hebt om op je best te zijn. En als daar niet aan wordt voldaan, dan gaat dat schuren. Het kan best lastig zijn om er de vinger op te leggen wat dat dan precies is.

 

Dit zijn de boosdoeners: interne en externe triggers

Laten we het beestje eerst een naam geven. Datgene wat jou uit je flow haalt, zijn ‘triggers’. Deze hangen nauw samen met jouw natuurlijke talenten. Die unieke combinatie van kwaliteiten die maakt dat jij bent wie je bent. Maar ook jouw opvoeding, normen en waarden en overtuigingen spelen daar een rol bij. Wat die triggers precies zijn, dat is voor iedereen anders. Ken je dat? Dat je je ergens enorm over kan opwinden? Terwijl het anderen totaal niks lijkt te doen? Voor je het weet heb je het gevoel dat het ‘aan jou ligt’. En helaas, dat is ook zo…  Maar het niet erg en hoort er gewoon bij. Dit is wat jou juist uniek en leuk maakt. Maar wel zonde als het ten koste gaat van je flow, productiviteit of humeur. Het is dus belangrijk om jouw ‘triggers’ te kennen!

Interne triggers

Er bestaan 2 soorten triggers. De eerste soort zijn interne triggers. Dit houdt in feite in dat je teleurgesteld bent in je zelf. Je vindt dat je iets zijn, doen of kunnen wat niet lukt. Het gaat dus om verwachtingen die je jezelf op legt. Een paar voorbeelden: 

  • Je zit altijd vol ideeën, maar op een belangrijk moment komt er niets in je op.
  • Je weet altijd precies onder woorden te brengen wat er speelt (bijvoorbeeld bij je klant of in je team) maar het lukt op een belangrijk moment niet om de juiste woorden te vinden.
  • Je bent altijd heel gedisciplineerd maar het lukt niet meer op je ritme vast te houden.

 Dit zijn voorbeelden waarin jouw talenten je in de steek lijken te laten. Je bent normaal heel erg goed in iets en opeens lukt het niet. Gaat het niet zoals je wilt. Ik zie bij mijn klanten vaak dat ze vervolgens bikkelhard voor zichzelf zijn. Er ontstaat angst om ‘door de mand te vallen’. Met alle gevolgen van dien. Angst en onzekerheid of nog erger, het vermijden van bepaalde acties en situaties.

Externe triggers

Externe triggers ontstaan doordat een ander iets doet of zegt, wat een negatief effect heeft op jezelf. Het is iets in de situatie of omgeving dat jou uit jouw balans of flow haalt. Een paar voorbeelden: 

  • Je neemt graag de tijd om een beslissing te nemen, maar er wordt druk op je uitgevoerd om sneller te zijn.
  • Je komt zelf je afspraken altijd trouw na, maar jouw collega, klant, partner of vriendin verzet iedere keer de afspraak.
  • Je denkt positief en ziet in alles een kans of mogelijkheid. Maar jouw manager ziet alleen maar beren op de weg.

 Hoewel dit kleine, op zichzelf staande situaties lijken kan de impact hiervan groot zijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander. En helaas helpt het niet om de ‘schuld’ bij de ander te leggen. Wat dan wel? Hieronder een paar tips die jou zeker gaan helpen!

 

Tips om te ontdekken wat jouw triggers zijn

  1. Sta stil bij de momenten dat je ‘het even kwijt bent’. Vaak zijn we geneigd om door te denderen. Of gaan we nog harder werken of ons best doen. Zonde, want dat heeft vaak niet zo veel effect. Maar je leert er ook niet van hoe het werkt voor jou. En dus hoe het sneller, makkelijker en effectiever kan.
  2. Denk eens terug aan een topdag die je in de afgelopen weken hebt gehad. Wat maakte die dag tot een topdag? Wat gebeurde er? Wat deed jij zelf? Waarom liep het zo lekker? Wat maakte dat jij zo lekker je ding kon doen? Schrijf het op en maak het concreet!
  3. Denk ook eens na over een slechte dag. Een dag waarop jij je ‘leeg’, gefrustreerd of futloos voelde. Wat deed je toen? Wat gebeurde er precies? Hoe reageerde jij daarop? Waar had je op dat moment behoefte aan? Wat was er teveel of juist te weinig aanwezig? Ook hier helpt het echt om het concreet te maken en op te schrijven!
  4. Spreek uit naar anderen hoe het werkt voor jou. Wat jij nodig hebt. Helaas zie ik veel te vaak dat wensen, verwachtingen of kleine irritaties onuitgesproken blijven. En dat is zo zonde. Het zijn juist mooie kansen om de samenwerking of relatie te verdiepen en versterken.

 Wil je meer in flow werken of jouw team aansturen? Het minder vaak en minder snel ‘kwijt zijn’? Meer zicht krijgen op jouw unieke talenten, triggers en (onbewuste) overtuigingen? Neem dan contact met mij op. In een vrijblijvend gesprek help ik je hierbij!